Rasismia vastustavat pääsivät ääneen Narinkkatorilla

Jos Suomessa rasismia vastustaa yleensä hiljainen enemmistö, niin lauantaina tämä joukko näkyi ja kuului Helsingin Narinkkatorilla.

Suomen Punaisen Ristin rasisminvastaisen kampanjan päätapahtumassa oman näkemyksensä rasismista ja ennakkoluuloista lausuivat muun muassa jalkapalloilijat ja vastavalittu vuoden pakolaisnainen. Sanattomiksi eivät jääneet myöskään esiintyjät, jotka astelivat lavalle ilmaiseksi.

- Hyvän asian puolesta on aina kiva tulla. Kaikkihan me ollaan täällä samanlaisia tallaajia, enkä ole ikinä kokenut, että erilaisuus olisi mikään kysymys. Ehkä olen vaan ollut onnekas, kun ystäväpiirissä ei ole rasismia, totesi pääesiintyjä Deep Insight -yhtyeen laulaja Jukka Nikunen keikan jälkeen. Ennakkoluuloton rokkari muistuttaa, että jokaisella on mahdollisuus osallistua suvaitsevamman Suomen rakentamiseen.

- Muutos parempaan lähtee aina omasta itsestään.

Kunnioitusta kaikille

Aurinkoisella ska punkilla yleisöä tanssitti The Valkyrians. Yhtyeen laulaja Jussi Angster uskoo hiljaisen enemmistön suvaitsevaisuuteen, mutta äänekkäälle vähemmistölle ennakkoluulot tarjoavat suojan tietämättämyyttä vastaan.

- Ennakkoluuloihin on helppo vedota, kun jotkut ihmiset ovat itselleen tuntemattomia. Tällöin heistä tehdään ikään kuin kasvottomia, Angster pohtii.

”Kaipaan vähän kunnioitusta, ihmisarvoa elämään”, julisti punkyhtye Pertti Kurikan Nimipäivät. Suorasukaisista sanoituksista tunnetulle yhtyeelle esiintyminen rasisminvastaisessa tapahtumassa oli selkeä kannanotto. Basisti Sami Helteen mukaan heidän suoraviivaista musiikkia tekevä porukkansa ei pelkää sanoa, miten asiat ovat.

- Kaikkia pitäisi kunnioittaa, on sitten maahanmuuttaja, vammainen tai vanhus. Kaikkia pitäisi myös kuunnella ja jokaikisen pitäisi auttaa toistaan, jos on jotain ongelmia, Helle toteaa.

Suvaitsevaisuus on ammattipelaajan ominaisuus

Sairastumisen vuoksi maahanmuuttoministeri Astrid Thors joutui jättäytymään pois tapahtumasta ja hänen sijastaan puheenvuoron piti sisäasianministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen.

- Rasismi muuttaa muotoaan eri aikoina, mutta perusidea on edelleen sama. Siinä ihmisiltä viedään ihmisarvo etnisten taustojen takia. Nyt puhutaan kulttuurien ylemmyydestä ja ihmisiä katsotaan oman etnisen ryhmänsä edustajina, vaikka tänä päivänä ihmisillä on monia eri statuksia ja rooleja. Ennakkoluulot kaventavat ihmisten ajattelua, sanoo punk-musiikin ystäväksi tunnustautunut Viljanen.

Suvaitsevainen asenne eri kulttuureja, kieliä ja uskontoja kohtaan on välttämättömyys jalkapallopiireissä, joissa HJK:n Aki Riihilahden mukaan suhtaudutaan rasismiin erittäin vakavasti. Tästä esimerkkinä Riihilahti mainitsee kansainvälisen”Punainen kortti rasismille” -kampanjan.

- Suvaitsevaisuus on välttämätöntä, jos aikoo ammattilaispelaajaksi. Joka kerta, kun menee uuteen joukkueeseen, on siihen sopeuduttava. Oli miten hyvä pelaaja tahansa, Riihilahti toteaa.

Kohtaamisia yksilöinä

Vuoden pakolaisnaiseksi vastikää valitun Nasima Razmyarin mukaan ennakkoluulot haihtuvat sen myötä, mitä paremmin eri kulttuureista tulevat tutustuvat toisiinsa. Razmyar kannustaa etsimään yhdistäviä piirteitä erottavien sijaan ja kohtaamaan jokaisen ihmisen yksilönä. Positiivisesta asenteestakaan ei olisi haittaa.

- Miksi me teemme omasta elämästämme vaikeata ja ankeata, kun voisimme myös olla avoimempia ja sitä kautta onnellisempia. Suomessa on perusasiat kunnossa, mutta ennakkoasenteita on valitettavasti edelleen olemassa. Ja kun joku on vialla ja ongelmiin ei löydetä syytä, kohdistuu tämä pitkälti maahanmuuttajiin, Razmyar sanoo.

Narinkkatorilla kierteli lauantain aikana kymmeniä Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisia, jotka kannustivat tapahtumaan osallistuvia ja ohilkulkijoita luopumaan ennakkoluuloistaan. Oman ennakkoluulonsa roskakoriin heitti lappeenrantalainen Viivi Väyrynen, jolle tehtävä teetti hieman päänvaivaa. Opiskelukavereina hänellä on useita venäläissyntyisiä ja vähän aikaa sitten Väyrynen sai uuden Facebook -kaverin kadulla tapaamastaan maahanmuuttajasta. Hän pyysi Väyrystä opettamaan suomen kieltä.

- Muualta tulleet ovat niin ulospäinsuuntautuneita. Ehkä pitäisi itsekin koittaa jutella useammin tuntemattomille, Väyrynen pohtii.

Ennakkoluuloista halutaan keskustella

Vapaaehtoisten arvion mukaan päivän aikana tuhottiin satoja ennakkoluuloja. Punaisten roskapönttöjen luokse pysähdyttiin usein myös ihan vain juttelemaan.

- Päivän aikana on käyty useita hyviä keskusteluja. Tämä on sellainen aihe, joka herättää ihmiset pohdiskelemaan, kertoo punaisissa haalareissa päivystänyt Riikka Jalonen.

- Esimerkiksi kerjäläiset herättävät paljon kysymyksiä. Silloin voi vain pohtia, mikä on ihmisen tilanne, jos hän on polvillaan loskaisessa Helsingissä. Jos tämä tilanne on hänelle parempi kuin se, mistä hän on lähtenyt, Jalonen toteaa.

Päivän aikana käydyistä keskusteluista jäi hänelle kuitenkin positiivinen kokonaiskuva. Ihmiset olivat liikkeellä "hyvillä fiiliksillä".

- Vaikka ennakkoluuloja olisikin, niin kun vähän pintaa raaputtaa, löytyy myös ymmärrystä.

Avun tarinoita