12.06.2024

Nuorten turvatalo auttaa kesällä – kriisimajoitusta on tarjolla rajoitetusti

Nuori käyttää älypuhelinta sängyssään hämärässä valaistuksessa.
Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Nuorille, perheille ja läheisille apua tarjoavat Punaisen Ristin Nuorten turvatalot toimivat rajoitetuin resurssein 21.6.–31.7. Keskusteluapua on tänä aikana tarjolla valtakunnallisen Nettiturvis-palvelun kautta.

Nuorten turvatalojen tarjoamassa avussa on muutoksia kesällä 2024: nuorille tarjottavaa kriisi- ja tilapäismajoitusta sekä päivystävää kriisiapua on tänä kesänä tarjolla juhannuksesta alkaen vain yhdellä turvatalolla. Lisäksi keskusteluapua on tänä aikana tarjolla verkossa Nettiturvis-palvelun kautta. Kriisimajoitusta ja päivystävää apua on tarjolla kaikilla taloilla taas 29.7. alkavalla viikolla.

Toiminnan rajoittamisen taustalla ovat muutokset rahoituksessa sekä yleinen kustannusten nousu. Nuorten turvatalojen hyvinvointialueilta saama rahoitus on vähentynyt, eivätkä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta saadut avustukset riitä kattamaan kohonneita kustannuksia. Turvatalojen toimintaa rahoittaa myös Punainen Risti, jonka osuus Nuorten turvatalojen rahoituksesta on kasvanut julkisen rahoituksen vähentyessä.

Nopea apu estää nuoren tilanteen pahenemisen

Normaalisti Nuorten turvatalojen kriisi- ja tilapäismajoitusta on ollut tarjolla läpi kesän. Kriisiapua on tarjottu myös puhelimitse. Yösijan lisäksi nuorille on ollut tarjolla ruokaa sekä keskusteluapua niin kriisi- ja perhetyöntekijöiden kuin vapaaehtoisten kanssa.

Kesäisin Nuorten turvatalojen majoitukseen on hakeuduttu esimerkiksi äkillisten kriisitilanteiden vuoksi. Apua on saanut nopeasti läpi vuoden ja kriisiapua on pystytty tarjoamaan käytännössä heti. Nuorten turvatalojen tarjoama apu on avunsaajalle maksutonta.

Lomakauden aikana kriisimajoitusta ja päivystävää kriisiapua tarjoaa Varsinais-Suomen Nuorten turvatalo. Talon aukiolon mahdollistaa paikallisilta säätiöiltä saatu rahoitus. Kaikkien Nuorten turvatalojen numeroihin tulevat puhelut ohjataan heinäkuussa Varsinais-Suomen turvatalolle.

Apua on saatavilla verkossa

Heinäkuussa Nuorten turvatalot tarjoavat keskusteluapua nuorille, perheille ja läheisille verkossa valtakunnallisen Nettiturvis-palvelun kautta. Nettiturvis on juhannuksesta lähtien auki joka arkipäivä kello 10-22 ja ajan tapaamiseen saa jopa samalle päivälle. Nettiturviksessa nuoria ja läheisiä auttavat Nuorten turvatalojen koulutetut kriisi- ja perhetyöntekijät. Nettiturvikseen voi varata ajan palvelun verkkosivuilta.

Myös Sekasin Kollektiivin koordinoima anonyymi Sekasin-chat tarjoaa apua nuorille. Palvelu löytyy osoitteessa sekasin.fi.

Nuorelle apua arjen ongelmiin -  Punainen Risti
Nuorelle apua arjen ongelmiin - Punainen Risti
Nettiturvis
Nettiturvis