27.10.2023

Suomen Punaisen Ristin johtama katastrofivalmiusyksikkö lähtee Egyptiin koordinoimaan hätäavun perillemenoa Gazaan

Kuva: Palestiinan Punainen Puolikuu

Suomen Punaisen Ristin johtama katastrofivalmiusyksikkö lähtee Egyptiin koordinoimaan materiaaliavun perillemenoa Gazaan. Lisäksi katastrofirahastosta annetaan tukea avustustyöhön Israelissa ja Gazassa. Gazan asukkaiden tilanne on muodostunut kestämättömäksi Hamasin ja Israelin välisen konfliktin kiihdyttyä pahimmaksi vuosiin. 

Suomen Punainen Risti lähettää Egyptiin logistiikkaan erikoistuneen katastrofivalmiusyksikön yhteistyössä muiden maiden Punaisten Ristien kanssa. Suomen Punaisen Ristin johtama viisihenkinen yksikkö koordinoi kansainvälisen hätäavun vastaanottamista, varastointia ja kuljettamista Egyptistä Gazaan.

Lisäksi Suomen Punaisen Ristin lähettämä avustustyöntekijä tukee Punaisen Ristin kansainvälisen liiton operaatiota Beirutista käsin. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustustyöhön Israelissa ja Gazassa annetaan katastrofirahastosta 200 000 euroa.

Katastrofivalmiusyksikkö aloittaa työnsä vaikeissa olosuhteissa

Taistelujen ja iskujen kiihdyttyä lokakuun alussa yli puolet Gazan väestöstä on joutunut jättämään kotinsa. Siviiliuhreja sekä Israelissa että Gazassa on paljon. Palestiinan Punaisen Puolikuun ja Israelin Magen David Adom -järjestön avustustyöntekijöitä on kuollut työtehtävissään.

– Katastrofivalmiusyksikkömme lähtee tukemaan avun perillemenoa hyvin vaikeassa tilanteessa. Avustuskuljetuksia on saatu vietyä perille Gazaan, mutta ei tarpeeksi. On konfliktin osapuolten tehtävä varmistaa, että puolueeton humanitaarinen avustustyö on turvallista sekä apua tarvitseville että auttajille. Rajan avaaminen hetkellisesti ei riitä, vaan humanitaarista apua on voitava viedä perille säännöllisesti. Ihmisiltä Gazassa puuttuu perusasioita, kuten terveydenhuoltoa, ruokaa, vettä ja lääkkeitä, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski.

Tukea avustustyöhön katastrofirahastosta

Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastosta annettavat 200 000 euroa käytetään Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustustyöhön.

Komitea on toiminut Gazan, Israelin ja Länsirannan alueella jo vuodesta 1967 lähtien. Se työskentelee konfliktista kärsivien auttamiseksi ja käy osapuolten kanssa jatkuvia keskusteluja siviilien suojelemisesta sekä mahdollisuudesta toimittaa välttämätöntä humanitaarista apua sitä tarvitseville.

Komitea tukee Palestiinan Punaista Puolikuuta ja Israelin Magen David Adomia, joiden vapaaehtoiset ja työntekijät auttavat haavoittuneita ja kodeistaan paenneita esimerkiksi antamalla ensiapua ja kuljettamalla loukkaantuneita sairaalaan. Egyptin Punainen Puolikuu on mukana järjestämässä avustuskuljetuksia rajan yli Gazaan.

Suomen Punainen Risti seuraa tiiviisti paikan päällä toimivien Punaisen Ristin liikkeen toimijoiden avunpyyntöjä ja on valmis lisäämään tukeaan. Tarvittaessa paikan päälle voidaan lähettää lisää avustustyöntekijöitä tai materiaaliapua.