Uutiset

Suomen Punaisen Ristin uudeksi viestinnän suunnittelijaksi valittiin Augustina Jämsä ja kevään harjoittelijaksi Natnael Danssa. Molemmat aloittavat työnsä vuoden vaihteessa.

Ei Rasismille! –hankkeen tiimi tekee jo vauhdilla valtakunnallista rasisminvastaisen viikon Roadtrip –suunnitelmaa yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa.

Roadtrip –tapahtumaan osallistuu mielenkiintoisia bändejä, laulajia ja julkisuuden esiintyjiä. Matkan tarkoituksena on tuoda esiin arkipäivän rasismia ja nostaa julkiseen keskusteluun siihen liittyviä asioita.

Matkaa taitetaan kiertuerekalla Rovaniemeltä Helsinkiin ja matkan varrella järjestetään useita tempauksia ja performansseja monissa kaupungeissa.

SPR:n Ei rasismille! - hanke toivottaa kaikille teille Hyvää Joulua & Menestyksellistä Uutta Vuotta 2015!

Lue, millaisia ajatuksia Punaisen Ristin vapaaehtoisella Oona Vainiolla on rasiminvastaisesta toiminnasta.

1. Kuka olet? Miten kuvailisit itseäsi?

Olen Oona Vainio. 28-vuotias Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoinen. 

2. Olet vapaaehtoisena, miksi, missä toiminnassa?

Toimin pääasiassa humanitaarisen oikeuden vapaaehtoisena. Toimin SPR:n Suomenlinnan osaston humanitaarisen oikeuden vapaaehtoisryhmässä sekä humanitaarisen oikeuden kouluttajana. Koulutan siis humanitaarisen oikeuden kursseilla ja koulutuksissa.

Joulukuun kumppani: SUOMEN PAKOLAISAPU 

Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Se on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvoja, jonka jäseninä on 122 valtakunnallista nuoriso- tai kasvatusalan järjestöä. Allianssin tarkoituksena on edistää nuorten kasvua yhteiskunnan vastuullisiksi jäseniksi, osallistumista päätöksentekoon ja kansainväliseen toimintaan. Allianssi palvelee nuorisojärjestöjä ja nuorisotyötä.

1.       Onni Sarvela, kuka olet? Miten kuvailisit itseäsi?

Tässä uutiskirjeessä kerromme, missä hanke on ollut mukana kuluneen syksyn aikana. Lisäksi kutsumme teidät, hyvät uutiskirjeen lukijat mukaan erilaisiin tilaisuuksiimme ja työryhmiin. Lopuksi esittelemme ajankohtaisia asioita, erityisesti uuden kuukauden kumppanijärjestön.

Terveisin, Ei rasismille! -hankkeen työntekijät: Janette, Maria, Fede ja Petri

 

Rasismi ja media -tilaisuuden terveiset

Eeva Anundi/Ei rasismille! -hanke
Nyt mennään eikä meinata! Lokakuussa pelataan futsalia, treenataan rasismiin puuttumista, keskustellaan isien kesken koulukiusaamisesta ja syrjinnästä, suunnitellaan kumppanifoorumissa hankkeen toimintaa, puhutaan rasismista mediassa ja koulutetaan lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä. Tule mukaan rakentamaan kanssamme entistä moniarvoisempaa yhteiskuntaa,

t. Ei rasismille! –tiimi

*****

Petri Öhman/Ei rasismille! -hanke

Liikkukaa - Sports for All ry on monikulttuurisen liikunnan katto-organisaatio, jolla on noin 70 jäsenjärjestöä eri puolilla maata. Järjestön tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta, yhteiskunnallista osallistumista sekä henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Liikkukaa ry toimii liikunnan suvaitsevaisuuskentän asiantuntijaorganisaationa ja tekee monipuolista yhteistyötä lukuisten toimijoiden kanssa sekä Suomessa että muualla Euroopassa.

Petri Öhman/Ei rasismille! -hanke

Ei rasismille -hanke järjesti Turun Mahdollisuuksien torilla sunnuntaina 21.9. paneelikeskustelun koulutettujen maahanmuuttajataustaisten turkulaisten työllistymisestä.

Laura Honkimäki/Ei rasismille! -hanke

Tiedätkö ryhmän, joka haluaisi treenata rasismiin puuttumista ja testata käytännössä erilaisia toimintatapoja rasistisissa tilanteissa? Rasismiin puuttumisen Treenikehä on kaikille sopiva, iloinen ja energinen työpaja, joka hyödyntää toiminnallista Forum-teatterimenetelmää. Treenikehässä osallistujat oppivat tunnistamaan rasismia ja saavat tietoa ja kokemuksia siihen puuttumisesta. Painopisteenä ovat arkipäiväiset vuorovaikutustilanteet esimerkiksi julkisilla paikoilla.

RAUHANKASVATUSINSTITUUTTI ry (RKI) on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jonka päätehtävänä on edistää lasten ja nuorten kasvamista globaalin vastuunsa tunteviksi, yhdenvertaisuutta ja väkivallattomuutta edistäviksi maailmankansalaisiksi. Tätä päämäärää edistääkseen RKI työskentelee yhteistyössä kasvattajien, kansalaisten ja järjestöjen kanssa.

Laura Honkimäki/Ei rasismille! -hanke

Syksy tulee ja niin myös tapahtumat! Syyskuussa suunnittelemme vapaaehtoisten tukemista, pelaamme futsalia, käymme Turun Mahdollisuuksien Torilla ja kokoonnumme Quick Responsen merkeissä. Lokakuussa käynnistämme puolestaan keskusteluryhmän isille koulukiusaamisesta ja syrjinnästä sekä järjestämme toimittajille suunnatun Rasismi ja media –seminaarin. Merkkaa myös jo kalenteriisi kumppanifoorumin ajankohta sekä mieti ideoita tulevan ”Ei rasismille – kuinka välttää ennakkoluuloja lisäävää uutisointia” –julkaisun työstöön.

Laura Honkimäki

Näin totesi joensuulainen Timo Tikka miettiessään suhtautumistaan kotipaikkakunnalleen saapuviin syyrialaispakolaisiin. ”Kyllä he varmaan tosissaan tarvitsevat apua, kun siellä on vaikeat olot. Luulen, että heidät otetaan ihan ystävällisesti vastaan, sillä karjalaiset ovat vilkkaita luonteeltaan. Toivottavasti olot siellä sitten paranevat, että he pääsevät takaisin, ” Tikka sanoo.

Leena Koskela

Rasismia voi kohdata missä vain: julkisessa kulkuneuvossa, työpaikan kahvipöydässä tai lasten kevätjuhlissa. Tilanne tulee usein aivan yllättäen ja jälkikäteen voi harmittaa kovasti, jos huomaa tyytyneensä vain hiljaisen sivustakatsojan rooliin.

Suomen Punaisen Ristin yleiskokous keräsi yli tuhat osallistujaa Turkuun kesäkuun alussa. Suurelle yleisölle SPR esittäytyi Iloa auttamisesta -tapahtumassa Forum Marinumin edustalla Aurajoen rannassa lauantaina 7.6. klo 10–16.

Olen suomalainen -musiikkivideon tehnyt Kansalaiset feat Medborgare -ryhmä on valittu Inhimillisen kädenojennuksen saajaksi.

Sivut