Yhdenvertaisuuspalkintoja jaettiin Kouvolassa

Kaakkois-Suomen piirin rasisminvastaisen viikon päätapahtumaa vietettiin lauantaina 20.3. Kouvolassa teemalla ”Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia”.

Tilaisuuden avasi kansanedustaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Valto Koski. Puheen-vuorossaan hän kertoi itse päässeensä eroon omista ennakkoluuloistaan tutustumalla rohkeasti eri kulttuureista tuleviin ihmisiin. Kun avoimin mielin kohtaa toisen ihmisen, ei erilaisella kielellä, ihonvärillä tai taustalla olekaan niin suurta merkitystä, Koski totesi.

Yhdenvertaisuuspalkintoja luovutettiin Kouvolassa tänä vuonna kaksi. Toinen palkituista oli Kouvolan Sanomien toimittaja Helena Vaittinen, rohkea ja ennakkoluutoton maahanmuuttajien puolestapuhuja. Perustelujen mukaan Helena Vaittisella on inhimillinen, mutta kuitenkin realistinen lähestymistapa maahanmuuttajakysymyksiin. Hänellä on myös taito kirjoittaa asioista niin, että lukijan on helppo ymmärtää pakolaisuuden ja maahanmuuton taustoja. Lisäksi Helena Vaittinen toimii vapaaehtoisena tukihenkilönä maahanmuuttajaperheelle.

Toinen palkituista oli Bangladeshista kotoisin oleva Rasel Khan. Hän opiskelee Kymenlaakson ammattiopistossa ja työskentelee samanaikaisesti siivoustyöntekijänä. Yritteliäisyydellään ja ahkeruudellaan Rasel Khan on osoittanut selviävänsä suomaisessa yhteiskunnassa. Hän on omalla esimerkillään avannut väylää työelämään muillekin maahanmuuttajille ja lisännyt myönteistä kuvaa maahanmuuttajista työelämässä.

Ennakkoluulot roskiin

Punaisen Ristin nuoret liikkuivat yleisön keskuudessa keräten ennakkoluuloja punaisiin roskiksiin. Vapaa-ehtoiset Saana-Maarit Vainio ja Anna Hakkarainen kertoivat useimpien ensin ilmoittaneen, ettei heillä ole mitään ennakkoluuloja. Hetken miettimisen jälkeen paperilapulle syntyi kuitenkin jotain roskiin nakattavaa.

Tapahtuman monikulttuurisesta musiikkitarjonnasta vastasivat mm. kiinalaiset, venäläiset, meksikolaiset ja somalialaiset esiintyjät. Erityisesti nuoren yleisön mielestä tilaisuuden ehdoton pääesiintyjä oli kuitenkin Talent-kisasta tuttu Elmeri Rantalainen, joka ihastutti yleisöä kahteen otteeseen huikealla akrobatia- ja keppishowllaan.

Kouvolassa rasisminvastaisen viikon tapahtumia ovat Punaisen Ristin kanssa olleet toteuttamassa Kouvolan kaupungin maahanmuuttotoimisto ja nuorisotoimi, Mediamaja ja Kouvola kodiksemme -hanke.

Avun tarinoita