SATAKUNTA: Rasisminvastainen viikko 2019

18.3.2019 10:00 - 30.3.2019 16:00
Rasisminvastainen viikko 2019 #elämänlaatu
Sijainti:
Siltapuistokatu 14, 28100, Pori
Tapahtuman tyyppi: 
  • Yleisötapahtumat
Järjestäjä: 
Useita, ks.tapahtumat

MAANANTAI

Porin kauppakeskus Puuvillassa, Punaisen Ristin vapaaehtoiset jakavat rasisminvastaisen viikon kampanjamateriaalia

TIISTAI

Monikulttuurinen naisten kahvio
Avoimet ovet klo 17–19.30

Rakastajat-teatterin Hilkka-sali, Valtakatu 22, Pori

Naisten kahviossa juodaan teetä ja kahvia, tutustutaan, keskustellaan ja usein myös tanssitaan! Naisten kahvio on kaikille naisille avoin matalan kynnyksen kohtaamispaikka.

Tapahtuman järjestävät Rakastajat-teatteri, Taiteen edistämiskeskus, Porin kaupunki, Satakunnan yhteisökeskus ja MLL:n Satakunnan piiri.

 

KESKIVIIKKO

Oma maa -esitys (mm. Kroatia) klo 11 alkaen, Kulttuuritehdas Kehräämö

Paneelikeskustelu: Naiset ja uskonto, klo 17, Porin pääkirjasto  
Keskustelijoina mm. Kaisa Huhtala (ev.lut.seurakunta), Afrah Al Bayaty (Turun islamilainen yhdyskunta), Eila Hirvonen (terveystieteiden tohtori). Keskustelun juontaa Annakatriina Jylhä Punaisen Ristin Satakunnan piiristä.

 

TORSTAI

Rasisminvastaisen päivän tapahtuma

Klo 12–16, Kulttuuritalo Annankatu 6, Pori

Ohjelmassa mm. Irish Stew Orchestra, brasilialaista tanssia, romani-musiikkia, Puupäät -bändi sekä Porin Nuorten työpajan Bändi, Rumpupaja, Punaisen Ristin Ystävätoiminnan esittelyä ja paljon muuta!

Anniksen keittiössä tarjolla pohjoisafrikkalainen buffet-lounas, hintaan 5€ /hlö. Vain käteismaksu! Tapahtuman järjestää Kulttuuritalo Annankatu 6 sekä Porin kaupungin Nuorten työpaja.

Maailman runouden päivän tapahtuma: Oodi koiralle -sanataidetyöpaja

Klo 17–19, Kansainvälinen kohtaamispaikka, Yhteisökeskus Otava, Taivas-Sali, 2. krs.

Oodi koiralle -tapahtumassa kaikenkieliset lapset saavat lukea tai kertoa tarinan lukukoira Fiinalle. Järjestäjät: Satakunnan Monikulttuuriyhdistys ry ja Porin lastenkulttuurikeskus

 

Puhekupla-tapahtuma

Alkaen klo 18, Pub Winston, Pori

Puhekuplassa sukelletaan maahanmuuttoteemaan teatterin ja avoimen keskustelun kautta. Luvassa on esityksellinen visa sekä puhuttelevaa draamaa, johon yleisö pääsee vaikuttamaan. Osallistuminen saattaa olla palkitsevaa itsessäänkin, mutta Puhekuplassa arvotaan myös palkintoja innokkaiden osallistujien kesken. Tapahtuman järjestää Puhekupla-työryhmä ja Rakastajat-teatteri.

 

Elävä kirjasto -tapahtuma

Klo 17–19, Rauman pääkirjasto, Rauma

Paperisten kirjojen sijaan Elävässä kirjastossa lainataan oikeita ihmisiä keskusteluhetkeä varten. Elävä kirjasto on yhdenvertaisuutta edistävä toiminnallinen menetelmä, joka pyrkii edistämään erilaisten ihmisten välisen kohtaamisen ja vuoropuhelun kautta moninaisuuden, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamista. Tavoitteena on myös lisätä tietoisuutta eri kulttuureista ja elämäntilanteista. Elävän kirjaston kirjoja ovat ihmiset, jotka edustavat erilaisia vähemmistöjä. Lainaushetket ovat lyhyitä, noin 10 minuutin mittaisia keskusteluhetkiä pienenryhmässä tai kahdestaan toisen ihmisen kanssa. Eläväksi kirjaksi tapahtumaan lupautunut päättää itse, millaisista asioista haluaa lainaajansa kanssa keskustella. Elävässä kirjastossa keskustellaan suomen kielellä.
Tapahtuman järjestämisessa mukana ovat Rauman kulttuuritoimi, kirjasto, Taiteen edistämiskeskus sekä vapaaehtoiset lainattavat kirjat.

PERJANTAI

Oma maa -esitysBrasilia klo 17, Porin pääkirjasto
 

Arabiankielinen perhekerho

Klo 17.30–19.30 Kansainvälinen kohtaamispaikka, Yhteisökeskus Otava, Otavankatu 5 B, toinen kerros, Pori

Hei Pori! Tervetuloa arabiankieliseen perhekerhoon! Tutustumista ja yhdessäoloa, ilta on avoin kaiken kielisille. Puhutaan arki-asioista ja yhdistystoiminnasta.

Omat kerhot naisille, miehille ja lapsille. Jokaiselle ryhmälle on oma vetäjä ja huone. Tarjolla lämmintä juotavaa ja pikkuvälipala.

Ilmoittautumiset viestillä tai Whatsapilla numeroon 040 3757 151. Tapahtuman järjestää Satakunnan Monikulttuuriyhdistys.

 

Puhekupla-tapahtuma

Klo 16, Pub Winston, Pori

Puhekuplassa sukelletaan maahanmuuttoteemaan teatterin ja avoimen keskustelun kautta. Luvassa on esityksellinen visa sekä puhuttelevaa draamaa, johon yleisö pääsee vaikuttamaan. Osallistuminen saattaa olla palkitsevaa itsessäänkin, mutta Puhekuplassa arvotaan myös palkintoja innokkaiden osallistujien kesken. Tapahtuman järjestää Puhekupla-työryhmä ja Rakastajat-teatteri.

 

LAUANTAI

Yhteisöruokailu: herkkuja Lähi-idästä

Klo 14–16 (tai siihen asti kuin ruokaa riittää!) Yhteisökeskus Otava, Pori. Tapahtuman järjestää Punaisen Ristin Satakunnan piiri

Vain ihmisiä -kohtaamiskahvila

Klo 15–16, Yhteisökeskus Otava, Pori.

Tapahtuman järjestää Punaisen Ristin Satakunnan piiri

 

NÄYTTELYT KOKO VIIKON AJAN:

KULTTUURIEN KIMALLUSTA, Eurajoen kirjasto
15.3.-30.3.2019
Kulttuurien kimallusta on monikulttuurisia juhla-asuja esittelevä valokuvanäyttely. Sen kuvien malleina ovat poseeranneet eri kulttuuritaustoista Suomeen muuttaneet ihmiset. Näyttelyn on kuvannut kulttuurin moninaisuuden läänintaiteilija Maikki Kantola. Järjestäjänä Videootit ry.

AVARA KATSE, Porin pääkirjasto, lasten osasto
7.3-28.3.2019
Porin alakoululaisten suunnittelemia, yhdenvertaisuuden ja suvaitsevaisuuden silmälasiKISAan osallistuneita laseja.

Vuonna 2018 porilaiset koululaiset osallistuivat Taiteen edistämiskeskuksen luotsaamaan yhdenvertaisuuden ja suvaitsevaisuuden silmälasiKISAan. Tarkoituksena oli taiteen kautta pohtia tärkeää rasisminvastaista teemaa. Järjestäjänä Taiteen edistämiskeskus.

KOULU- JA PÄIVÄKOTIVIERAILUT 

Rasisminvastaisella viikolla Taiteen edistämiskeskus toteuttaa yhdessä Satakunnan mielenterveysseuran kanssa maakunnassa työpajakierroksen.

Alakouluissa järjestetään kulttuurivälähdyksiä sekä Bulgariasta, Japanista että Burkina Fasosta. Kulttuurivälähdyksissä päästään kädentaitojen avulla kurkistamaan eri maiden perinteisiin. Irina Stamboliyska tutustuttaa oppilaita Martenitsa -nukkejen perinteeseen. Tomie Cho kertoo Japanista ja opastaa oppilaita taittelemaanorigameja. Ahmed Ouattara & Niina-Mari Heinonen perehdyttävät oppilaita afrikkalaiseen rummuttamiseen. Rumpupaja järjestetään yhteistyössä Punaisen Ristin ja Satakunnan Monikulttuuriyhdistyksen kanssa.

Yläkouluilla rasisminvastaisuutta sekä yhdenvertaisuuden säveliä etsitään mediapajan sekä mielen hyvinvoinnin harjoitteiden kautta. Mediapajoissa tuotetaan läänintaiteilijan johdolla lyhyitä, teemallisia tietoiskuja. Satakunnan mielenterveysseura taas johdattaa oppilaita mielen hyvinvointiin. Kiertue starttaa jo edellisen viikon torstaina Eurajoelta, jatkaen matkaansa ainakin Honkajoelle, Euran Kiukaisiin, Laviaan, Kokemäelle ja Huittisiin. Kiertue jatkuu myös teemaviikon jälkeen.

Porin kouluissa ja päiväkodeissa järjestetään Punaisen Ristin ja Satakunnan Monikulttuuriyhdistyksen yhteistyönä keskustelutuokioita, taidetyöpajoja sekä musiikkiesityksiä teemana yhdenvertaisuus.

 

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy, ellei toisin mainita!

Lisätietoja:

Tapahtumaviikosta: 040 1457732 / 020 701 2820 (SPR Satakunnan piiri)

Puhekupla-tapahtumista: https://www.facebook.com/Puhekupla-dialogia-maahanmuutosta-221569158370268/

Vain ihmisiä -kampanjasta: https://vainihmisia.fi/