Syyskuun uutiskirje - luvassa mm. tukea vapaaehtoisille, futsalia sekä Rasismi ja media -seminaari toimittajille

Laura Honkimäki/Ei rasismille! -hanke
Kuvaaja: Laura Honkimäki/Ei rasismille! -hanke

Syksy tulee ja niin myös tapahtumat! Syyskuussa suunnittelemme vapaaehtoisten tukemista, pelaamme futsalia, käymme Turun Mahdollisuuksien Torilla ja kokoonnumme Quick Responsen merkeissä. Lokakuussa käynnistämme puolestaan keskusteluryhmän isille koulukiusaamisesta ja syrjinnästä sekä järjestämme toimittajille suunnatun Rasismi ja media –seminaarin. Merkkaa myös jo kalenteriisi kumppanifoorumin ajankohta sekä mieti ideoita tulevan ”Ei rasismille – kuinka välttää ennakkoluuloja lisäävää uutisointia” –julkaisun työstöön. Tsekkaa ja pistä eteenpäin myös kirjeen lopusta löytyvät vinkkimme rasistisessa tilanteessa toimimiseen.

Nähdään!

t. Ei rasismille! –tiimi eli Anna-Stiina, Fede, Janette, Maria ja Petri

*****************************************************

Tule mukaan suunnittelemaan vapaaehtoisten tukemista

Vapaaehtoisten tukemista kehittävään työryhmään mahtuu vielä mukaan. Huomioimme erityisesti rasisminvastaisessa toiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset, jotka kentällä törmäävät ongelmiin, sekä vapaaehtoiset, jotka muuten kohtaavat rasismiin liittyviä ongelmia.

Käymme läpi teemaan liittyviä tarpeita ja sovimme toimenpiteistä, niiden aikataulusta jne. Kokoonnumme seuraavan kerran maanantaina 8.9.2014 klo 13-15 Liikkukaa ry:n toimistolla Helsingissä.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Ei rasismille! -hankkeen vapaaehtoistoiminnan suunnittelija Maria Pikkarainen (maria.pikkarainen@punainenristi.fi, puh. 020 701 2159).

Mukaan ovat tervetulleita sekä järjestöjen työntekijät että vapaaehtoiset. Hanke voi tukea osallistujien matkakuluja.

*****

Futsalia Viikissä

Futsalia Viikin Monitoimitalolla yli 25-v. kantasuomalaisille ja maahanmuuttajataustaisille miehille 10.9. alkaen keskiviikkoisin klo 18.00 - 19.30 (järj. Ei rasismille! -hanke ja Miessakit ry:n Vieraasta veljeksi -toiminta). Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Petri Öhman, s-postilla ohman@liikkukaa.org; tai puhelimitse 044-7716 7797.

*****

Hanke esillä Turun Mahdollisuuksien Torilla

Ei Rasismille! -hanke ja Liikkukaa - Sports for All mukana Turun Mahdollisuuksien Torilla sunnuntaina 21.9. Tilaisuuden ohjelmassa mukana hankkeen järjestämä keskustelu koulutettujen maahanmuuttajataustaisten turkulaisten työllistymisestä. Tarkemmat tiedot ohjelmasta.

*****

Quick Response –ryhmä kokoontuu jälleen

Rasisminvastaisen nopean vaikuttamisen Quick Response –ryhmä kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 29.9. klo 14-16 Punaisen Ristin keskustoimistolla osoitteessa Tehtaankatu 1, Helsinki. Asialistalla mm. Rasismi ja media –keskustelutilaisuus, "Ei rasismille -  kuinka välttää ennakkoluuloja lisäävää uutisointia" (työnimi) - julkaisun suunnittelu ja muut ajankohtaiset asiat. Lisätietoa työryhmästä

*****

Keskusteluryhmä isille koulukiusaamisen ja syrjinnän kohtaamisesta

Isien Vieraasta Veljeksi-ryhmä koulukiusaamisen ja syrjinnän kohtaamisesta kokoontuu tiistaista 14.10. alkaen kuutena peräkkäisenä tiistaina klo 17-19 Miessakit ry:n tiloissa (Annankatu 16 B 28, Helsinki). Kohderyhmänä ovat kouluikäisten lasten isät taustasta riippumatta. Ryhmän ohjaajana toimii sosiaali- ja terveysalan asiantuntija ja terapeutti Sean Nugent. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Petri Öhman, s-postilla ohman@liikkukaa.org; tai puhelimitse 044-7716 7797.

*****

Kumppanifoorumi keskiviikkona 15.10.2014 klo 9-16.30

Syksyn Kumppanifoorumi järjestetään lokakuun puolivälissä Helsingissä. Merkkaa jo nyt ajankohta kalenteriisi, lisätietoa seuraavassa kuukausikirjeessä!

*****

Rasismi ja media –keskustelutilaisuus maanantaina 27.10. klo 14-17.15

Järjestämme yhteistyössä Journalistiliiton kanssa Päivälehden Museolla (os. Ludwiginkatu 2-4, Helsinki) keskustelutilaisuuden rasismista mediassa. Tilaisuuden päämääränä on tuoda esille, kuinka rasismia kokeneet ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvat kokevat näkyvänsä mediassa. Tavoitteenamme on etsiä yhdessä hyviä tapoja uutisoida, tunnistaa sudenkuoppia, tuoda esiin paitsi epäkohtia, myös myönteisiä tapauksia sekä herättää osallistujissa uusia näkökulmia ja oivalluksia.

Tilaisuudessa puhuvat tutkija Anna Rastas, freelance-toimittaja Maryan Abdulkarim, tutkimusjohtaja Pentti Raittila ja kokemusasiantuntija Rebekah Tegene. Keskustelua vie eteenpäin Ei rasismille! –hankkeen koordinaattori Janette Grönfors.

OHJELMA:

14.00 Kahvi

14.15 Tervetuloa

14.30 Anna Rastas (YTT, dosentti, yliopistotutkija, Tampereen yliopisto): Miten tiedämme rasismista?

14.55 Keskustelua

15.15 Maryan Abdulkarim (freelance-toimittaja): Neliväristä sateenkaareen - toiseuttaminen mediassa

15.40 Keskustelua

16.00 Pentti Raittila (tutkimusjohtaja, Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMET) : Verkon vihapuhe, journalismi ja sananvapaus

16.20 Keskustelua

16.35 Rebekah Tegene (kokemusasiantuntija, African Care –järjestö): Kokemuksia rasismista mediassa

16.50 Keskustelua

17.00  Tilaisuuden yhteenveto

Ilmoittautumiset maanantaihin 20.10. mennessä oheisen linkin kautta: http://digiumenterprise.com/answer/?sid=1208605&chk=KKS2KVBE

Lisätietoja: Ei rasismille! –hankkeen viestinnän suunnittelija Anna-Stiina Lundqvist anna-stiina.lundqvist@redcross.fip. 020 701 2161

*****

Kuinka välttää ennakkoluuloja lisäävää uutisointia – vinkkejä kaivataan!

Toimittaja Heta Muurinen työstää Ei rasismille! –hankkeen puitteissa pienen julkaisun työnimellä "Ei rasismille -  kuinka välttää ennakkoluuloja lisäävää uutisointia". Miten toivoisit toimittajien käsittelevän vähemmistöryhmiä koskevia aiheita? Mitä virheitä heidän tulisi välttää? Tuleeko mieleesi tuoreita, positiivisia tai negatiivisia esimerkkejä jutuista mediassa? Lähetä vinkkisi Hetalle os.  heta.muurinen@iki.fi Kiitos!

*****

Kuinka toimia rasistisessa tilanteessa?

Rasismia voi kohdata missä vain: julkisessa kulkuneuvossa, työpaikan kahvipöydässä tai lasten kevätjuhlissa. Tilanne tulee usein aivan yllättäen ja jälkikäteen voi harmittaa, jos huomaa tyytyneensä hiljaisen sivustakatsojan rooliin. Omia toimintatapojaan onkin hyvä pohtia ja jopa harjoitella jo etukäteen, jolloin rohkeutta löytyy helpommin myös tositilanteessa. Lue ja levitä eteenpäin nettisivultamme muutama yksinkertainen ohje, joita voi käyttää apuna.

*****

Hankkeen logo nettisivulle

Kumppani, muistathan lisätä Ei rasismille! –logomme järjestösi nettisivulle! Logon voit tilata Anna-Stiinalta, os. anna-stiina.lundqvist@redcross.fi Kiitos!

*****

Tykkää meistä myös Facebookissa: facebook.com/eirasismille

*****

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi Anna-Stiinalta: anna-stiina.lundqvist@redcross.fi