Rasisminvastainen viikko 2016

Augustina Jämsä
Kuvaaja: Augustina Jämsä

Veikkausliiga ja Punainen Risti käynnistivät 19.3.2016 rasisminvastaisen viikon Seinäjoella! Rasisminvastaisen viikon avasivat Seinäjoen Jalkapallokerho ja FC Lahti, jotka ottelivat Liigacupin mestaruudesta Seinäjoen Wallsport Areenalla lauantaina.

Punainen Risti kampanjoi rasismia vastaan 21.-27.3.2016 järjestämällä tapahtumia ja tempauksia eri puolilla Suomea. Viikolla kysytään: #milloinviimeksiotit kantaa sosiaalisessa mediassa rasismia vastaan? Teit rasisminvastaisen teon? Toit esiin tasavertaisuutta korostavaa näkökulmaa? Puutuit rasistiseen tilanteeseen?

Rasismi on ajattelutapa, joka lietsoo vihaa ja luo eriarvoisuutta. Lisäksi se kieltää jokaiselle yhtäläisesti kuuluvat ihmisoikeudet.

- Jos asioihin ei puutu, mikään ei muutu. Jokainen meistä on vastuussa Suomen asenneilmapiiristä. Upeaa, että Veikkausliigaja seurat ovat lähteneet tekemään rasisminvastaista työtä. Pallo on hallussasi, mieti mitä sillä teet. Kaikella mitä sanomme tai teemme on merkitystä, linjaa Punaisen Ristin Ei rasismille! –hankkeen koordinaattori Janette Grönfors.

SPR ja Veikkausliiga tekevät ensimmäistä kertaa rasisminvastaista yhteistyötä. Kannustamme Veikkausliigan jalkapallojoukkueita ja pelaajia haastamaan toisiaan tekemään rasisminvastaisia tekoja.

SPR on aikaisemmin tehnyt yhteistyötä koripalloliigan joukkueiden ja pelaajien kanssa.

Mistä on kysymys?

Punainen Risti tekee rasisminvastaista työtä. Etnisen syrjinnän ehkäiseminen ja kotouttamisen edistäminen on osa Punaisen Ristin perustoimintaa.

Rasismi on ajattelutapa, joka lietsoo vihaa ja luo eriarvoisuutta ihmisten välille sekä kieltää jokaiselle yhtäläisesti kuuluvat ihmisoikeudet. Rasismi vahingoittaa paitsi sen kohteiksi joutuneita myös koko yhteiskuntaa. Rasistinen ajattelu on selkeässä ristiriidassa Punaisen Ristin periaatteiden kanssa, jotka korostavat inhimillisyyttä ja tasapuolisuutta.

Punainen Risti kampanjoi rasismia vastaan 21.-27.3. järjestämällä erilaisia tapahtumia ja tempauksiaeri puolilla Suomea.

#milloinviimeksi rasisminvastainen viikko 2016

Rasisminvastaisella viikolla puhutaan syrjinnästä ja rasismista, toimimme moniarvoisen ja yhdenvertaisen yhteiskunnan puolesta sekä teemme hyviä rasisminvastaisia tekoja.

Osallistumisvinkit

1. Ota kantaa!
Rasisminvastaisella viikolla järjestetään #milloinviimeksi kannustaa miettimään, milloin viimeksi esimerkiksi teit rasisminvastaisia hyviä tekoja tai puhuit yhdenvertaisuuden puolesta. Jaa ajatuksesi ja tekosi sosiaalisessa mediassa hashtageillä #milloinviimeksi ja #spreirasismille. Pyydä muutkin mukaan. Voitte myös kerätä rasisminvastaisia hyviä tekoja vaikka kadulla tai kauppakeskuksessa.

2. Järjestä rasisminvastainen tapahtuma tai työpaja.
Yhdenvertaisuutta edistävän työpajan tai tapahtuman voi järjestää esimerkiksi kouluissa ja työyhteisöissä. Erilaisia tapahtumia voi suunnitella vaikka koko viikolle: herättäkää keskustelua rasismivisanavulla, harjoitelkaa yhdessä rasismiin puuttumista tai järjestäkää aiheeseen liittyvä aamunavaus. Suunnitteluapua saa Ei rasismille! -hankkeen koordinaattorilta Janette Grönforsilta.

3. Sovi ja suunnittele kouluvierailu tai räätälöity työpaja tai tilaa rasismiin puuttumisen treenikehä.
Treenikehässä opetellaan rasismin tunnistamista ja siihen puuttumista teatterin keinoin. Painopisteenä ovat arkipäiväiset vuorovaikutustilanteet esimerkiksi julkisilla paikoilla. Treenikehä soveltuu 10–20 hengen ryhmille ja se kestää 2-3 tuntia. Tilaa maksuton treenikehä.

Täältä löydät materiaaleja, vinkkejä ja linkkejä oman tapahtumasi luomiseen.

Täältä löydät rasisminvastaisen viikon yhteyshenkilöt.

Tilaa rasisminvastaisen viikon materiaalia
Rasisminvastaisen viikon materiaalit ovat tilattavissa
Punaisen Ristin verkkokaupasta. Materiaalit ovat maksuttomia.

Rasisminvastaista työtä tukee mm. työ- ja elinkeinoministeriö ja Raha-automaattiyhdistys.

Avun tarinoita