Rasismi ei ollut kesätauolla, joten urakoimme urheilijoiden kanssa rasisminvastaista työtä

Augustina Jämsä
Augustina Jämsä
Augustina Jämsä
Augustina Jämsä
Augustina Jämsä

Olympiakomitea, lajiliitot, seurat, toimijat ja huippu-urheilijat lähtivät mukaan rasisminvastaiseen työhön. Oikein urakalla ja tosissaan, olemme win-win tilanteessa. Kuluvan vuoden yhteistyömme on yhtä suurta urheilujuhlaa. Välillä kuulemme outoa jupinaa yllättäviltä tahoilta, että miksi sitä urheilua pitää tunkea kaikkialle ja muuta ”nitkunnatkunvätkätystä.” Siksi, että lähes koko kansa urheilee tai vähintään penkkiurheilee. Urheilu yhdistää ihmiset, jotka muuten eivät koskaan kohtaisi toisiaan. Yksinkertaista.

Punaisen Ristin Ei rasismille!-hanke on taputellut yhteistyökuvioita tasaiseksi monien urheiluseurojen ja -liittojen kanssa useamman vuoden ajan. Se on vaatinut useita keskusteluja, verkostoitumista, kannustamista ja vähitellen pisteet ropisivat laariin ja työ on tuottanut huikeaa tulosta.

Pesäpallon Itä-Länsi ottelut pelattiin Imatralla 5000 katsojalle. Yksissä tuumin yleisön kanssa viritimme Ei rasismille! -jättimäisiä banderolleja tuuliselle stadionille. Henki oli hyvä ja banderollit pysyivät paikoillaan. Paikallisten kanssa pohdittiin, että jos kaupungissa asuu vain ”muutama musta”, rasismia ei ole? Siitä syntyikin pitkä keskustelu.

SM-viikko järjestettiin Tampereella ja neljän päivän aikana 3000 urheilijaa mitteli 30 lajin suomenmestaruuksista maalla, vedessä ja ilmassa. Järjestävien tahojen kanssa yhteistyömme oli saumatonta ja tunnelma hulppea, massiivisen tapahtuman paineista huolimatta. Sometimme ja keskustelimme ihmisten kanssa. Erityisen ilahduttavaa oli, että jokainen tunnisti pyöreän Ei rasismille! –merkin.  Pinssejä ja tarroja hupeni tasaisena virtana ihmisten rintapieluksiin. Tampereen Laskuvarjokerho keksi mahtavan sloganin: Kaikki saman taivaan alla!

Ei kesää ilman musaa. Kalliola Rock järjestettiin Helsingin Alppipuistossa. Tapahtumassa korostettiin moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta ja nuorten hyvinvointia. Olipa sitten hippi, rokkari, keiju, gootti, tai ”miesmies” kaikki olivat samaa mieltä: Ei rasismille!

Pesäpallo World CupTournament 2017 Turussa oli hyvä esimerkki siitä, miten järjestetään rento kansainvälinen pesisturnaus. Mukana oli ensi kertaa Intia. Muut turnauksen osallistujamaat olivat Suomen lisäksi Australia, Saksa, Sveitsi, Viro ja Yhdysvallat. Intialaiset nuorukaiset ihmettelivät suomalaista säätä: ”On kylmä eikä koskaan ole pimeää.” Tyttö- ja naispelaajat kertoivat, että heillä on nykyisin paremmat mahdollisuudet leikkiä, olla ulkona ja jopa pelata. Pesäpallo on uusi laji Intiassa.
Ja juuri tuolla samaisella kentällä isoäiti kiinnitti lapsenlapselleen Ei rasismille! –pinssiä paidanrintamukseen selittäen, että merkki tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset ovat yhtä tärkeitä.

Finn-Bangla Cricket Tournament 2017 Tampereella oli varsin erikoinen ja erinomainen kokemus. Ympäri Suomea asuvat bangladeshilaiset kokoontuvat pelaamaan krikettiä vuosittain ja ottelukaupunki oli tällä kertaa Tampere. Joukkueita oli 12 ja kussakin joukkueessa on n. 20 pelaajaa. Pelaajien joukossa oli myös konkareita ja Suomen krikettimaajoukkueen pelaajia. Ainakin 60 pelaajaa viiletti kentällä Ei rasismille! –paidat päällä. Kentän laidalla ja katsomossa käytiin jälleen kiinnostavia keskusteluja ja tutut pinssit ripustettiin rintapieliin.

Ihmisyys ja toisen kunnioittaminen toimii moneen suuntaan, usein se tarvitsee vain yksinkertaisen tarttumapinnan. Olkoon se urheilu.

Syksyllä olemme mukana nuorisotapahtumassa Helsingin Arabiassa ja muistathan, että Ei rasismille! –hankkeen loppuseminaari on 24.10. (YK:n päivä) Säätytalolla Helsingissä.

Avun tarinoita