Näkökulma: Itkupotkuraivarit

Augustina Jämsä
Kuvaaja: Augustina Jämsä

Päivittäiset tilanteet ja kohtaamiset ovat usein kaikkea muuta kuin sujuvia ja niihin reagoidaan hyvin monella eri tavalla. Jokainen voi miettiä mielessään miten sivistynyt ja hyväkäytöksinen ihminen olisi reagoinut seuraavissa arkisissa tapauksissa. Ihmisten huomion voi saada niin monella eri tavalla ja eri syistä.

Raitiovaunussa

Kyytiin nousee viiden hengen poikajoukko, joiden kovaääninen keskustelu ja uhoilu ylittää monen matkustajan sietokyvyn. Vanhempi mies korottaa äänensä ja käskee poikien pitää pienempää ääntä. Pojat eivät hiljene, vaan jatkavat meteliä. Nousen paikaltani, kävelen raitiovaunun takaosaan poikien luokse, heittäydyn lattialle ja huudan niin paljon kuin keuhkoistani lähtee. Raitiovaunu hiljenee täysin. Olen huomion keskipisteenä.

Laboratoriossa

Istun odotustilassa vuoronumerolappuani tuijottaen. Näytössä numero vaihtuu minun jonotusnumerokseni ja kiiruhdan kohti testihuonetta. Juuri kun olen astumassa kynnyksen yli, tulee sivultani hoitaja vanhemman naispotilaan kanssa ja sanoo, että tämä rouva otetaan ensin. Palaan käytävälle odotustilaan, heittäydyn lattialle ja huudan kaikki rumat sanat mitkä osaan ja kovaa. Olen kaiken huomion keskipisteenä.

Bussipysäkillä

Jonotan bussiin pääsyä. Katselen jonossa ympärilleni ja pohdin mahdanko päästä istumaan.  Juuri kun olen astumassa bussiin, minut tuupataan sivuun ja bussiin ryntää ohitseni viisihenkinen perhe. Päästyäni bussiin sisälle huomaan, että kaikki istumapaikat ovat varattuja. Kävelen bussin keskiosaan, heittäydyn lattialle ja haukun minua kiilanneen perheen ja samalla myös kuljettajan kovaäänisesti lyttyyn. Olen jälleen huomio keskipisteenä.

Lounasruokalassa

Suuntaan tyhjän lautaseni kanssa lounaslinjastoa kohti. Juuri kun tartun salaattiottimiin, eteeni tulee ruoan santsaaja ja ottaa sanomatta sanaakaan ottimet kädestäni ja täyttää lautasensa. Jätän tyhjän lautaseni linjaston tasolle, heittäydyn lattialle ja haukun äänekkäästi etuilijan sekä lounaspaikan. Lupasin kirjoittaa aiheesta myös mielipidepalstalle. Olen taas huomion keskipisteenä.

Termistöstä sananen

Suomenkielen sanat ovat monelle epäselviä ja siksi niitä käytetään väärissä paikoissa kuvaamaan vaikkapa epäoikeudenmukaista käytöstä. Monet joutuvat lähes päivittäin kokemaan jonkin asteista epäoikeudenmukaista kohtelua ja jopa epäasiallista puhetta tai kirjoitusta. Mutta onko niissä kyse epäasiallisesta käytöksestä, rikoksesta, rasismista vai epäoikeudenmukaisuudesta?

Käyn tässä läpi muutamia sanoja ja synonyymejä käyttäen Sivistyssanakirjaa, jotta niiden merkitys tulisi selvemmäksi.

-        Epäasiallinen käytös - asiaan kuulumaton, asiaton, epäolennainen, aiheeton käytös.
-        Törkeä - rivo, siivoton, säädytön, sopimaton, loukkaava, karkea.
-        Epäoikeudenmukainen - väärä, mielivaltainen, puolueellinen, lahjottava, epäreilu, injuste.
-        Kiilata - etuilla jonossa
-        Rasismi - syrjintä, sorto, tasa-arvon vastaisuus, rotuviha, muukalaisviha.
-        Rikos - (rikkomusta vakavampi) oikeudenvastainen teko, josta on säädetty rangaistus.

Hyvät käytöstavat - ovat tärkeä perusedellytys hyville ihmissuhteille niin opiskelussa, työssä kuin vapaa-aikanakin. Käyttäytymissäännöt ja normit on tarkoitettu helpottamaan elämää.

Ja lopuksi vielä

Jokainen meistä, kulttuuritaustasta riippumatta, tietää mitä tarkoittaa asiallinen kohtelu, hyvä käytös ja toista kunnioittava keskustelu. Jokainen meistä on myös joskus unohtanut hyvät käytöstavat ja osannut pyytää anteeksi huonoa käytöstään.

Nyt olisi aika ottaa jälleen esille ja käyttöön kultainen käytöskirja ja huomioida entistä paremmin niin kanssamatkustajat kuin – kulkijatkin ja muistaa, että ei ole väärin harmistua, jopa suuttua siitä, että joku kiilaa jonossa, mutta on väärin käyttää rumaa kieltä ja käyttäytyä itse huonosti saatikka uhkaavasti siinä tilanteessa.

Kaarina Suonperän sanoin "Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran."

Janette Grönfors

Avun tarinoita