NÄKÖKULMA: Elämän virta - Citius, altius, fortius

Augustina Jämsä
Kuvaaja: Augustina Jämsä

Kesä vaihtui syksyksi. Olen taas työpöytäni ääressä, kesäloman jälkeen. Keskustelu jatkuu kiivaana niin rasismin puolesta kuin vastaan. Luit oikein, Suomessakin keskustellaan niin kutsutusta oikeutetusta rasismista. Kaikilla on oikeus olla jotakin mieltä, mutta vastuuta vielä etsitään omista sanomisista.

On perustettu ja käynnistetty uusia valovoimaisia kampanjoita ja Facebook ryhmiä rasismia vastaan. Sitä kenttää riittää kaikille. Mitä enempi on rasismin vastustajia ja toimijoita rasisminvastaisessa työssä, sitä parempi. Tarinalla ei ole loppua, se on "never ending story."

Onko aurinko saanut joidenkin ihmisten aivot käymistilaan, mene ja tiedä. Edelleenkin kuuluu mitä uskomattomampia "keskustelunavauksia" ja ihan vakavasti esitettynä. Ei voi sanoa muuta kuin että, voi hyvä Sylvi, mitä potaskaa. Jos ei oma filtteri toimi, kannattaa käydä korjaamolla vaihtamassa se.

Katsomme ohi uutisten ja puhumme suu vaahdossa suomalaisesta työttömyydestä ja kurjuudesta. Ovatko siihen syypäitä turvapaikan hakijat vai virolaiset maahanmuuttajat? Eivät kummatkaan. Jos katsoisimme suoraan ruutuun, näkisimme koko uutistarjonnan, tai ainakin isompia osia siitä: syyt ja seuraukset, lieveilmiöt, harmaan talouden, alkoholismin, syrjäytymisen, haluttomuuden ja passivoitumisen sekä lopulta ehkä itsemme osana sitä isoa kuvaa.

Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin! Näinä viikkoina olemme uljaasti taas osana suurta olympialiikettä, jossa olympia-ajatuksen ymmärtäminen yksinkertaisuudessaan voisi toimia tässäkin hetkessä, oli sitten vanha tai nuori, kilpakentillä tai oman elämänsä soturi.

#minäpäätän #jagbestämmer #idecide

Janette Grönfors
Koordinaattori, Ei rasismille! – hanke, Suomen Punainen Risti

Avun tarinoita