Lokakuun uutiskirje - nyt treenataan rasismiin puuttumista, keskustellaan isien kesken koulukiusaamisesta sekä koulutetaan lasten ja nuorten parissa toimivia

Eeva Anundi/Ei rasismille! -hanke
Kuvaaja: Eeva Anundi/Ei rasismille! -hanke
Nyt mennään eikä meinata! Lokakuussa pelataan futsalia, treenataan rasismiin puuttumista, keskustellaan isien kesken koulukiusaamisesta ja syrjinnästä, suunnitellaan kumppanifoorumissa hankkeen toimintaa, puhutaan rasismista mediassa ja koulutetaan lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä. Tule mukaan rakentamaan kanssamme entistä moniarvoisempaa yhteiskuntaa,

t. Ei rasismille! –tiimi

*****

Viestinnän suunnittelija vaihtuu

Päätän tehtäväni hankkeen viestinnän suunnittelijana ja siirryn töihin Kepaan. Seuraajani aloittaa tehtävässään joulu-tammikuussa. Siihen asti hankkeen viestinnästä vastaa koordinaattori Janette.

Lämmin kiitos hyvästä yhteistyöstä, menestystä rasisminvastaiseen työhön ja kenties tapaamisiin muissa kuvioissa.

t. Anna-Stiina

*****

Futsalia Viikissä

Futsalia Viikin Monitoimitalolla yli 25-v. kantasuomalaisille ja maahanmuuttajataustaisille miehille keskiviikkoisin klo 18.00 - 19.30 (järj. Ei rasismille! -hanke ja Miessakit ry:n Vieraasta veljeksi -toiminta). Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Petri Öhman, s-postilla ohman@liikkukaa.org; tai puhelimitse 044-7716 7797.

*****

Tilaa rasisminvastainen Treenikehä –työpaja!

Keväällä parisenkymmentä eri järjestöjen työntekijää ja vapaaehtoista osallistui hankkeen järjestämään rasismiin puuttumisen treenikehän vetäjäkoulutukseen. Nyt he ovat valmiita vetämään treenikehää eri yhteisöissä! Treenikehä on 2-3 tunnin mittainen työpaja, jossa osallistujat oppivat tunnistamaan rasismia ja saavat tietoa sekä kokemuksia siihen puuttumisesta. Työpajaan mahtuu mukaan noin 10–20 osallistujaa. Painopisteenä ovat arkipäiväiset vuorovaikutustilanteet esimerkiksi julkisilla paikoilla.

Voit tilata treenikehän omaan yhteisöösi (työpaikka, oppilaitos, yhdistys, harrastusporukka jne.). Koulutetut vetäjät tapaavat toisensa seuraavan kerran maanantaina 13.10.2014. Tulevien koulutusaikataulujen suunnittelemiseksi olisi hyvä saada tilaustoiveita siihen mennessä. Mikäli treenikehä kiinnostaa, ota yhteyttä Ei rasismille! -hankkeen vapaaehtoistoiminnan suunnittelijaan Maria Pikkaraiseen, maria.pikkarainen@punainenristi.fi, puh. 020 701 2159.

Lue lisää: http://tinyurl.com/lh9u7as

*****

Keskusteluryhmä isille koulukiusaamisen ja syrjinnän kohtaamisesta

Isien Vieraasta Veljeksi-ryhmä koulukiusaamisen ja syrjinnän kohtaamisesta kokoontuu tiistaista 14.10. alkaen kuutena peräkkäisenä tiistaina klo 17-19 Miessakit ry:n tiloissa (Annankatu 16 B 28, Helsinki). Kohderyhmänä ovat kouluikäisten lasten isät taustasta riippumatta. Ryhmän ohjaajana toimii sosiaali- ja terveysalan asiantuntija ja terapeutti Sean Nugent. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Petri Öhman, s-postilla ohman@liikkukaa.org; tai puhelimitse 044-7716 7797.

*****

Kumppanifoorumi keskiviikkona 15.10.2014 klo 9-16.30

Syksyn Kumppanifoorumi järjestetään lokakuun puolivälissä Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin tiloissa, os. Asemapäällikönkatu 1, Helsinki. Ohjelmassa muun muassa Ei rasismille! –hankkeen strategian ja teemaryhmätyöskentelyn suunnittelua, vuoden 2015 rasisminvastaisen viikon kampanjan esittely sekä  keskustelua vertaistukitoiminnasta ja vaikuttamistyöstä. Ilmoittautumiset Fedelle, os. federico.ferrara@punainenristi.fiTervetuloa!

*****

Tule mukaan tukemaan vapaaehtoisia!

Vapaaehtoisten tukemista kehittävä työryhmä jatkaa työskentelyä ja toivottaa uudet jäsenet tervetulleiksi! Huomioimme erityisesti rasisminvastaisessa toiminnassa mukana olevat tai rasismiin muuten törmäävät vapaaehtoiset. Mukaan ovat tervetulleita sekä järjestöjen työntekijät että vapaaehtoiset. Hanke voi tukea osallistujien matkakuluja. Kokoonnumme seuraavan kerran torstaina 23.10.2014 klo 13-15 Punaisen Ristin Keskustoimistolla, Tehtaankatu 1, 4. krs kokoustilassa. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Ei rasismille! -hankkeen vapaaehtoistoiminnan suunnittelija Maria Pikkarainen maria.pikkarainen@punainenristi.fi, puh. 020 701 2159.

*****

Rasismi ja media –keskustelutilaisuus

Järjestämme yhteistyössä Journalistiliiton kanssa maanantaina 27.10. klo 14-17.15  Päivälehden Museolla (os. Ludwiginkatu 2-4, Helsinki) keskustelutilaisuuden rasismista mediassa. Tilaisuuden päämääränä on tuoda esille, kuinka rasismia kokeneet ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvat kokevat näkyvänsä mediassa. Tavoitteenamme on etsiä yhdessä hyviä tapoja uutisoida, tunnistaa sudenkuoppia, tuoda esiin paitsi epäkohtia, myös myönteisiä tapauksia sekä herättää osallistujissa uusia näkökulmia ja oivalluksia.

Tilaisuudessa puhuvat tutkija Anna Rastas, freelance-toimittaja Maryan Abdulkarim, tutkimusjohtaja Pentti Raittila ja African care –järjestön kokemusasiantuntija. Keskustelua vie eteenpäin Ei rasismille! –hankkeen koordinaattori Janette Grönfors.

OHJELMA:

14.00 Kahvi

14.15 Tervetuloa

14.30 Anna Rastas (YTT, dosentti, yliopistotutkija, Tampereen yliopisto): Miten tiedämme rasismista?

14.55 Keskustelua

15.15 Maryan Abdulkarim (freelance-toimittaja): Neliväristä sateenkaareen - toiseuttaminen mediassa

15.40 Keskustelua

16.00 Pentti Raittila (tutkimusjohtaja, Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMET) : Verkon vihapuhe, journalismi ja sananvapaus

16.20 Keskustelua

16.35 Kokemusasiantuntija, African Care –järjestö: Kokemuksia rasismista mediassa

16.50 Keskustelua

17.00  Tilaisuuden yhteenveto

Ilmoittautumiset maanantaihin 20.10. mennessä oheisen linkin kautta: http://digiumenterprise.com/answer/?sid=1208605&chk=KKS2KVBE

Lisätietoja: Janette Grönfors janette.gronfors@punainenristi.fi, p. 020 701 2156

*****

Meille, teille ja muille – kaikille –koulutus Joensuussa

Joensuussa lauantaina 31.10. järjestettävä rasisminvastaista työotetta ja yhdenvertaisuuden edistämistä käsittelevä koulutus on tarkoitettu kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville. Puheenvuoroissa kuullaan tutkimustietoa nykytilanteesta, nuorten vapaaehtoisten osallisuuden kokemuksia ja jaetaan järjestöjen onnistuneita esimerkkejä yhdenvertaisesta osallistumisesta. Päivän lopuksi osallistujat pääsevät yhdessä työstämään omia kokemuksiaan toiminnallisessa työpajassa. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: http://www.jelli.fi/tapahtumakalenteri/2014/09/17/meille-teille-ja-muille-kaikille/

*****

Kuinka välttää ennakkoluuloja lisäävää uutisointia – vinkkejä kaivataan!

Toimittaja Heta Muurinen työstää Ei rasismille! –hankkeen puitteissa pienen julkaisun työnimellä "Ei rasismille -  kuinka välttää ennakkoluuloja lisäävää uutisointia". Miten toivoisit toimittajien käsittelevän vähemmistöryhmiä koskevia aiheita? Mitä virheitä heidän tulisi välttää? Tuleeko mieleesi tuoreita, positiivisia tai negatiivisia esimerkkejä jutuista mediassa? Lähetä vinkkisi Hetalle os.  heta.muurinen@iki.fiKiitos!

*****

Hankkeen logo nettisivulle

Kumppani, muistathan lisätä Ei rasismille! –logomme järjestösi nettisivulle! Logon voit tilata Fedeltä, os. federico.ferrara@punainenristi.fi Kiitos!

*****

Kuukauden kumppani

Hankkeemme nettisivuille kootaan juttusarjaa otsikolla ”kuukauden kumppani”. Haluaisitko juuri sinä kertoa järjestöstäsi ja sen tekemästä rasisminvastaisesta työstä suurelle yleisölle? Ota yhteyttä Janetteen, janette.gronfors@punainenristi.fitai p. 020 701 2156 niin jutellaan lisää. Tutustu myös lokakuun kumppaniin Liikkukaa ry:hyn:http://www.eirasismille.fi/sisalto/lokakuun-kumppani-liikkukaa-ry-tukee-liikunnan-monikulttuurisuutta

*****

Tykkää meistä myös Facebookissa: facebook.com/eirasismille

*****

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi Fedeltä: federico.ferrara@punainenristi.fi