Joulukuun kuukauden kumppanijärjestön Pakolaisavun vapaaehtoiset esittäytyvät

Joulukuun kumppani: SUOMEN PAKOLAISAPU 

Suomen Pakolaisapu vastustaa sekä yksilöiden toisiinsa kohdistamaa suoraa rasismia että usein piiloon jäävää institutionaalista rasismia.

Suomen Pakolaisavun vapaaehtoiset Merita Miftari ja Onni Hart olivat vetämässä rasismin vastaista treenikehää Pakolaisavun henkilökunnalle elokuussa. ”Se oli hauskaa ja opettavaista samaan aikaan. Osallistujat olivat aktiivisesti mukana kohtauksissa ja keskusteluissa. Jännitystäkin löytyi sopivasti, kun kukaan ei ennalta tiennyt lopputulosta”, Hart kertoo.

Pakolaisapu on yhdessä Ei rasismille! –hankkeen kanssa kehittänyt rasismin vastaisen ttreenikehän, jossa harjoitellaan yleisöä osallistavan forum-teatterin avulla tapoja puuttua rasistiseen häirintään. Kouluttajat ovat hankkeen kumppanijärjestöjen vapaaehtoisia sekä työntekijöitä. Idea treenikehään sai alkunsa Pakolaisavun toissavuotisesta seminaarista, joka kokosi kuutisenkymmentä yhteiskunnallista vaikuttajaa ja monikulttuurisuuden asiantuntijaa keskustelemaan rasismista. 

Onni Hart sai kipinän lähteä rasismiin puuttumisen treenikehän vetäjäksi seminaarin jälkeen. ”Halusin testata ja kehittää edelleen omia taitojani rasismiin puuttumisessa. Käsitteen tietää varmasti omaksuneensa silloin, kun sen pystyy ymmärrettävästi opettamaan muille.” Miftari innostui rasismiin puuttumisen treenikehästä heti siitä kuullessaan. ”Kiinnostuin välittömästi, osittain itsensä kehittämisen ja kasvun vuoksi, ja osittain sen takia että draamatyöskentely on kiehtova alue, johon olin jo pitkään halunnut tutustua ja tässä oli oiva tilaisuus astua kehään.”

Suomen Pakolaisavulla on aktiivista vaikuttamiseen ja kohtaamisiin keskittyvää vapaaehtoistoimintaa Helsingissä. ”Vapaaehtoistoiminnassani Pakolaisavussa rasisminvastaisuus näkyy organisaation tavassa vaalia rakentavaa keskustelua perustuen faktoihin. Pakolaisavulla on tärkeä rooli ottaessaan kantaa valtavirtamedian epäkohtiin, joissa ylläpidetään stereotypioita antamatta vähemmistöille omaa puheenvuoroa. Toimiessani vapaaehtoisena olen oppinut kriittisen medianlukutaidon tärkeyden”, kiteyttää Hart. 

”Rasisminvastainen työ antaa työkaluja kohdata muita ja auttaa ymmärtämään mistä erilaiset ennakkoluulot muodostuvat”, toteaa Miftari. 

Liity Suomen Pakolaisavun vapaaehtoiseksi! 
http://pakolaisapu.fi/fi/osallistu/tule-vapaaehtoiseksi.html

Suomen Pakolaisapu tukee pakolaisia ja maahanmuuttajia toimimaan aktiivisesti arjessa ja yhteiskunnan jäseninä niin Suomessa kuin neljässä kohdemaassaan.
www.pakolaisapu.fi

Kuukauden kumppani -juttusarja esittelee kuukausittain yhden Ei rasismille! -hankkeen kumppanin ja kertoo järjestön tekemästä rasisminvastaisesta työstä.

Avun tarinoita