Räppäri Puhuva Kone

Niklas Meltio
Kuvaaja: Niklas Meltio
Erityisesti poliitikkojen rasistiset puheet harmittavat

Vasta 13-vuotias räppäri Puhuva Kone on päässyt toteuttamaan sellaista, mistä moni nuori voi vasta haaveilla. Levytyssopimus ja kolme julkaistua levyä ovat nostaneet Puhuvan Koneen lasten ja nuorten suosioon. Nuori räppäri sanoittaa itse omat kantaaottavat kappaleensa, joissa hän käsittelee niin eriarvoistumista kuin suvaitsemattomuuttakin.

Puhuvan Koneen kantaaottavuus ei jää ainoastaan räp-lyriikoihin. Punaisen Ristin rasisminvastaiselle kampanjalle kasvonsa antanut Puhuva Kone on kyllästynyt ennakkoluuloisiin asenteisiin.

- Ihmisillä on ylipäätään tosi paljon kaikkia ennakkoluuloja ja jotkut vanhemmatkin antaa sellasia eteenpäin, hän sanoo ja peräänkuuluttaa perheissä käytävää keskustelua ennakkoluuloista ja erilaisista stereotypioista.

Puhuvan Koneen mielestä ihmiset syyttävät liian helposti maahanmuuttajia väkivallasta ja rikoksista, vaikka ongelmia on hänen mukaansa ihan jokaisella meistä. Hän on huolissaan siitä, että valtaväestöstä poikkeava ihminen joutuu usein kuulemaan ennakkoluuloisia syytöksiä.

Miten Puhuva Kone sitten puuttuisi rasistisiin syytöksiin, joita esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä esiintyy?

- Ei pidä mihinkään suukopuun ruveta, mutta voi sanoa, ettei siinä oo mitään ideaa, että on ihan turhaa ruveta semmoseen syyttelyyn.

Tavoitteena asenteiden muuttaminen

Rasistinen ajattelu ei ole Puhuvan Koneen mukaan ainoastaan vanhemman väestön ongelma, vaan se ulottuu myös lapsiin ja nuoriin, koko yhteiskuntaan. Erityisesti häntä harmittaa joidenkin poliitikkojen rasistiset puheet.

- Vaikka niitä kommentteja heittäis kuinka läpällä tahansa, se on todella junttii.

Hänen mielestään median ja poliitikkojen tulisi kantaa vastuunsa, eikä pitää yllä vihapuhetta tai ennakkoluuloja. Kouluissa syrjintään ja kiusaamiseen ei puututa hänen mukaansa tarpeeksi eikä niitä torjuta mitenkään erityisemmin.

Puhuva Kone kertoo lähteneensä Punaisen Ristin kampanjaan mukaan, koska hän on yksinkertaisesti kaikkea ”typerää rasismia ja ennakkoluuloja vastaan”. Musiikillaan hän yrittää muuttaa asenteita ja toivoo, että joku saisi hänen musiikistaan kipinän ennakkoluuloisten näkemysten kyseenalaistamiseksi.

- Ihmisarvo on kaikilla, huolimatta siitä, ootsä musta tai valkonen tai ihan minkälainen ihminen vaan.

Teksti: Nina Lindberg

Videotervehdys

Avun tarinoita