Toimittajat Magnus ja Petski

Niklas Meltio
Kuvaaja: Niklas Meltio
Monikulttuurisuus tarkoittaa uusia näkökulmia – ja hyvää ruokaa

Radiosta ja televisiosta tutut toimittajat Magnus ja Petski pohtivat rasismin ilmentymistä maahanmuuttokeskustelun kautta ja keinoja, joilla rasismia voi arkielämässä torjua. Petski toivoo, että jokainen pohtisi syvällisesti omia ennakkoluulojaan ja Magnus peräänkuuluttaa rauhanomaista puuttumista rasismiin.

Sekä Magnus että Petski toivoisivat, että keskustelu maahanmuuttajista kehittyisi ja siirtyisi uudelle vuosituhannelle. Heidän mukaansa keskustelu laahaa monta kymmentä vuotta jäljessä eivätkä suomalaiset tee vieläkään mitään toivottaakseen maahanmuuttajat tervetulleiksi.

- Loppujen lopuksi kyse on pelosta, ihmiset pelkäävät sellaista mistä he eivät tiedä, Petski sanoo.

Ruotsista Suomeen kuutisen vuotta sitten muuttanut Magnus puolestaan harmittelee, että hän on jo niin sopeutunut uuteen ympäristöönsä, ettei huomaa yhteiskunnassa esiintyvää rasismia.

- Keskustelu maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta on jäänyt kivikaudelle. Sen sijaan pitäisi puhua ihmisarvosta ja siitä kuinka kohdella muita ihmisiä, Magnus sanoo.

Kyse ei ole valtioista vaan ihmisistä

- Jos joku ulkoavaruudesta katsoo, hän näkee vain ihmisiä, ei valtioiden rajoja. Emme voi istua liian kauaa huutelemassa, että Suomessa on täyttä, Petski sanoo.

Magnus puolestaan kokee, että monikulttuurisessa yhteiskunnassa jokainen meistä saa, mutta myös antaa jatkuvasti.

- Se tarkoittaa rankkaa työtä. Se, että tuntee olonsa turvalliseksi olemalla avoin, ei ole helppoa, Magnus uskoo.

Konkreettisella tasolla monikulttuurisuus tarkoittaa hänelle uusia kokemuksia, uutta tietoa ja näkökulmien avartumista – ja tietenkin hyvää ruokaa.

Arkipäivän rasismia Magnus ja Petski lähtisivät torjumaan puuttumalla rasistiseen käyttäytymiseen ja puheeseen.

- Jos kuulee jotain typerää, siihen pitää puuttua. Ensinnäkin sen takia, että puuttumalla annat mahdollisuuden ihmisille tarkastella ajatuksiaan uudelleen. Samalla ilmaiset, että on olemassa niitä ihmisiä, jotka ajattelevat eri tavalla, Magnus toteaa.

Petski puolestaan on huolissaan vitsien kautta esiin tulevasta rasismista. Vaikka hänen mielestään miltei kaikesta pitäisi pystyä vitsailemaan, on kuitenkin ymmärrettävä, että kaikelle on paikkansa. Tärkeää hänen mukaansa on, ettei lähde mukaan nauramaan muille, mutta sekin vaatii paljon rohkeutta.

Rasismiin pitää puuttua rauhanomaisesti

Petski muistaa menneisyydestään tilanteita, jolloin hän on sanonut jotain sopimatonta ymmärtämättä sanomistensa merkitystä. Myöhemmällä iällä Petski on oppinut tuntemaan itsensä paremmin ja on pystynyt käsittelemään omia ennakkoluulojaan, vaikka se onkin vaatinut paljon työtä.

- Jos minä pystyn siihen, ehkä myös muutkin pystyvät. Lähtökohtana on kysyä itseltään miksi minä ajattelen, miten ajattelen ja mistä ajatukseni tulevat, Petski uskoo.

Magnus puolestaan kertoo kuinka Ruotsissa antirasistiset liikkeet ottavat usein yhteen äärioikeistolaisten kanssa. Hän peräänkuuluttaa rauhanomaisia tapoja puuttua rasismiin ja toivoo, ettei väkivaltaan turvauduta edes taistelussa rasismia vastaan.

- Tärkeintä on ottaa kantaa ja tuoda mielipiteensä esille rauhallisesti ja asiallisesti. Tappelemalla olet kuin kaikki muutkin. Sinua ei oteta vakavasti, Magnus sanoo.

Magnus ja Petski uskovat pystyvänsä vaikuttamaan ihmisten asenteisiin omalla työllään. He ovat itsekin työssään päässeet karistamaan omia ennakkoluulojaan tutustumalla erilaisiin työtehtäviin, joita kohtaan heillä ja usealla muulla on ollut ennakkoluuloja. He pyrkivät työllään kannustamaan ihmisiä kyseenalaistamaan vakiintuneita ajatusmalleja, olemaan uteliaita ja ottamaan asioista selvää.

Osallistumalla rasisminvastaiseen kampanjaan he uskovat pystyvänsä vaikuttamaan siihen, että yhteiskunnallinen keskustelu pysyy virkeänä.

- On todella tärkeää näyttää hyvää esimerkkiä. Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta aina voi yrittää olla niin hyvä kuin mahdollista, Magnus pohtii.

Petski puolestaan kokee, että kampanjan avulla voi muuttaa keskustelun suuntaa.

- Rasistiset puheenvuorot yhteiskunnassa ovat liian dominoivia. Meidän muiden pitää yksinkertaisesti olla kovaäänisempiä, Petski sanoo.

Teksti: Nina Lindberg

Videotervehdys

Avun tarinoita