Maratoonari ja opettaja Leena Puotiniemi

Niklas Meltio
Kuvaaja: Niklas Meltio
Jokaisen panos rasismia vastaan on tärkeää

Maratoonari ja opettaja Leena Puotiniemi peräänkuuluttaa moniarvoisuuden hyväksyntää ja pyrkii omalla urallaan torjumaan syrjintää. Tuleviin olympialaisiin osallistuva Puotiniemi uskoo, että nuoret ovat omaksuneet monikulttuurisuuden aivan eri tasolla kuin hänen sukupolvensa.

Puotiniemelle moniarvoisuus on sitä, että elämme loukkaamatta ketään eikä moniarvoisuuden nimissä voi sanoa kaikesta mitä haluaa. Hän valittelee median tapaa pitää asioita esillä, koska usein äärilaidat pääsevät eniten julkisuudessa ääneen.

- Ihmiset arvostelevat liian helposti muita ihmisiä, mutta eivät ymmärrä arvostelunsa perusteita ja sitä mihin se johtaa. On todella helppoa olla provokatiivinen ja valitettavasti usein media tarttuu juuri siihen.

Opettajana ammattikorkeakoulussa työskentelevä Puotiniemi kertoo työyhteisönsä olevan hyvin monikulttuurinen ja uskoo, että nuorille monikulttuurisuus on luonnollista. Hän kokee, että hänen sukupolvensa ja häntä vanhemmat elävät eri maailmassa kuin nykypäivän nuoret, minkä takia työtä pitäisi tehdä eniten juuri vanhemman sukupolven kanssa. Rasismi ei ole Puotiniemen mukaan enää samanlaista kuin aikaisemmin, eikä se perustu enää vain ihonväriin.

- Meidän pitäisi kysyä itseltämme hyväksymmekö kaikki sellaisena kuin he ovat. Nuorempi sukupolvi on kasvanut siihen, että meitä on erinäköisiä ja erilaisia.

Äitinä, opettajana ja urheilijana voi vaikuttaa asenteisiin

Puotiniemi itse ei ole törmännyt rasismiin, mutta pyrkii silti omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, että ketään ei loukattaisi tai syrjittäisi.

- Äitinä olen pyrkinyt totuttamaan lasta pienestä pitäen siihen, että kaikki ihmiset ovat arvokkaita. Mutta pitää ottaa huomioon, etteivät kaikki saa sellaista kasvatusta kotonaan. Vaikka koululla on osansa, niin toisen ihmisen hyväksyntä lähtee loppujen lopuksi jokaisesta ihmisestä itsestään.

Hänen mielestään jokaisen ihmisen arjessa kohtaamaan rasismiin pitäisi puuttua rohkeasti.

- Ihan samalla tavalla kuin puhutaan ilmastonmuutoksesta: yksi ihminen sitä ei voi pysäyttää, mutta jokaisen ihmisen panos on kuitenkin tärkeää.

Opettajana ja urheilijana Puotiniemi uskoo pystyvänsä vaikuttamaan asenteisiin. Jos hän opettajana näkee, että joku on jostain syystä hyljeksitty tai jätetty ulkopuolelle, hän voi omilla toimillaan puuttua tilanteeseen. Urheilijana hän pyrkii näyttämään esimerkkiä ja tietää tavoittavansa haastatteluiden kautta isoja joukkoja. Rasisminvastainen toiminta on Puotiniemelle arvokysymys.

- Elämässä ne oikeasti tärkeät asiat liittyvät juuri toisten ihmisen hyväksyntään ja moniarvoisen yhteiskunnan ylläpitämiseen. Tämä on yksi asia, jossa pystyn antamaan sitä omaa pientä panostani.

Teksti: Nina Lindberg

Videotervehdys

Avun tarinoita