Laulaja Hilja Grönfors

Niklas Meltio
Kuvaaja: Niklas Meltio
Vaikeina aikoina rasismi yleistyy

Laulaja Hilja Grönfors on jo kymmenen vuoden ajan kerännyt romanien perinnelauluja ja julkaissut niistä kaksi levyä. Musiikin avulla Grönfors on pystynyt kaatamaan raja-aitoja romanien ja kantaväestön välillä. Hän toivoo kaikkien tekevän oman osuutensa, ettei rasismi nostaisi päätään huonompina aikoina.

Grönfors on omassa arjessaan kohdannut rasismia ja ennakkoluuloja ja joutunut julkisen nöyryytyksen kohteeksi. Grönfors kertoo kaupasta, jonka ulkopuolella olevassa kyltissä oli kielletty rullaluistimet ja kansallispuvut. Mentyään kauppaan, Grönforsia ja hänen ystäväänsä oli käsketty vaihtamaan kaupan omiin vaihtovaatteisiin pukukopissa. Asia vietiin oikeuteen, jonka jälkeen juttu ratkaistiin Grönforsin ja hänen ystäviensä hyväksi.

- Näkyvän syrjinnän lisäksi piilosyrjintään törmää jatkuvasti. Se on kamalaa erityisesti romaninuorten kannalta. He haluaisivat kouluttautua ja saada ammatin, mutta se voi olla miltei mahdotonta. Romanin täytyy aina todistaa kaksinkertaisesti se, että hän on yhtä hyvä kuin muutkin. Se on raskasta.

Rasismille ei saa kääntää selkäänsä

Kun Grönfors on joutunut julkisella paikalla rasismin kohteeksi, kukaan ulkopuolinen ei ole puuttunut tilanteeseen. Hänen mielestään puuttumisen tulisi olla velvollisuus ja selvääkin selvempää. Hänen mukaansa etenkin isommissa kaupungeissa ihmiset kääntävät selkänsä eivätkä ole näkevinäänkään, jos jotakuta kohdellaan törkeästi. Yleisesti ottaen Grönfors näkee, että valtaväestön ja vähemmistöjen keskinäistä ymmärrystä voitaisiin lisätä erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien kautta.

- Ihmiset pelkäävät usein sellaista mistä he eivät tiedä. Yhteistyöllä tähän voidaan vaikuttaa.

Esiintymisten ja musiikkinsa avulla Grönfors uskoo pystyvänsä avaamaan romanikulttuurin historiaa ja siten korjaamaan ihmisten ennakkoluuloja.

- Me olemme ihmisiä kuten kaikki muutkin. Meillä on samat tunteet ja tarpeet kuin muillakin ihmisillä. Toki meissäkin, kuten kaikissa muissakin, on sekä hyviä ja tekojensa kautta vähemmän hyviä ihmisiä. Pääasiallisesti uskon ihmisten hyvyyteen enkä siihen, että kaikki voisivat olla pahoja.

Grönfors kokee, että Euroopassa eletään vaikeita aikoja ja ihmiset purkavat turhautumisensa ja vihansa vähemmistöihin ja pienempiin ryhmiin. Hän uskoo, että tällaisina vaikeina aikoina Punaisen Ristin rasisminvastaista kampanjaa tarvitaan.

- Rasistisella käyttäytymisellä ei tätä maailmaa ainakaan paremmaksi tehdä. Ihmisten välinen sopu on se, joka maailmaa rakentaa.

Teksti: Nina Lindberg

Videotervehdys

Avun tarinoita