Näyttelijä ja juontaja Eppu Salminen

Niklas Meltio
Kuvaaja: Niklas Meltio
Sisäänpäinkääntyneisyyden aika on ohi

Teatterilavoilta, televisiosta ja radiosta tuttu näyttelijä Eppu Salminen kokee, että Suomessa on yllättävän paljon rasismia, mutta uskoo, että keskustelun avulla hankalimmatkin kulttuurien yhteentörmäykset voitaisiin selvittää. Salminen kertoo kohdanneensa rasismia ja pyrkinyt aktiivisesti puuttumaan siihen. Koventunut ilmapiiri harmittaa, koska Salmisen mielestä monikulttuurinen yhteiskunta on kaiken a ja o.

Eppu Salminen uskoo, että maailma on menossa parempaan suuntaan, vaikka asenteet ovatkin viimeaikoina koventuneet.

- Ihmiset matkustelevat paljon ja nuoret ovat tekemisissä useiden kulttuurien edustajien kanssa. Rasismi on tuntemalleni nuoremmalle ikäpolvelle täysin mahdoton ajatus, koska ystäväpiirissä on kaikenvärisiä ja kaikenmaalaisia ihmisiä.

Salminen kokee, että sisäänpäinkääntyneisyyden aika alkaa pikkuhiljaa olla ohi ja nuorempi sukupolvi tuo yhteiskuntaan suvaitsevaisempaa asennetta. Salminen kuitenkin myöntää, että samanhenkinen lähipiiri vaikuttaa siihen, että elämästä on muodostunut kenties liian ruusuinen kuva. Todellisuus on erilaista alueilla, jossa on paljon syrjäytyneisyyttä.

Vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa antoi uutta näkemystä monikulttuurisuuteen

- USA:ssa ei olisi tullut kuuloonkaan käyttää halveeraavia sanoja eri etnisistä ryhmistä. Yleinen ilmapiiri tuomitsi sen jo 1980-luvulla. Kun palasin Suomeen, n-sanan käyttö tuntui todella kornilta ja tuntuu edelleenkin.

Kulttuurien yhteentörmäyksen Salminen näkee olevan täysin normaalia ja uskoo, että keskustelun avulla kulttuuritörmäyksistä voidaan päästä yli. Pelkkä ulkoisiin ominaisuuksiin liittyvä rasismi on kuitenkin Salmisen mukaan absurdia ja järjetöntä.

- Rasismissa on kyse siitä, että saadaan joku porukka, jota voidaan kiusata ja jota voidaan pitää alempiarvoisena kuin sinä. Siinä pönkitetään omaa huonoa itsetuntoa.

Salminen on puuttunut ja puuttuisi näkemäänsä rasismiin ja rohkaisee siihen myös muita. Hän kuitenkin painottaa järjellistä puuttumista, koska tilanteet saattavat äityä vaarallisiksi. Arjessa Salminen toivoisi, että ihmiset yleisesti paheksuisivat rasistista käytöstä ja esimerkiksi metrossa vartijan voisi pyytää paikalle, jos rasistista käytöstä esiintyy.

- Tai sitten voi olla rohkea ja mennä puolustamaan niitä, joita loukataan.

- Monikulttuurisuus on tärkeää koko yhteiskunnalle, koska moniarvoinen kansakunta voi paremmin. Monikulttuurisuus on kaiken a ja o, se on tie jota kohti me kuljemme. Punaisen Ristin rasisminvastaisen kampanjan kaltaisilla tapahtumilla monikulttuurisuuden hyväksyntää voi potkia eteenpäin. Se on todella hyvä asia.

Salminen uskoo myös taiteen voimaan.

- Ylipäätään taide ja ajatustenvaihto voi muuttaa asenteita. Taide tuo lähemmäs ihmisiä ja luo mielensivistystä.

Teksti: Nina Lindberg

Videotervehdys

Avun tarinoita